Otvorili ste firmu, započeli ste biznis i treba vam web sajt… Automatski se nameće pitanje “a koliko će da me košta izrada sajta? – jedno od najčešće postavljanih pitanja sa kojim se susreće svaki web dizajner. To je takođe pitanje na koje web dizajneri ne znaju odakle ili pre kako da počnu sa odgovarima, jer je preciziranje cene za izradu sajta veoma komplikovano. Cena za izradu web sajta zavisi zapravo od niza faktora počev od individualnih potreba svakog klijenta zasebno.

Naravno da postoji mnogo ljudi koji umeju da kreiraju sajt, posebno od kada su internet preplavili tutorijali kao npr “kako uraditi…” pa u nastavku sve što vam može na pamet pasti. Naravno da postoji mogućnost da se napravi sajt za 50€.

Ali, u tom slučaju se nameće i pitanje da li će taj sajt efektno i kvalitetno predstaviti vaš posao na internetu. Kakav ćete utisak ostaviti na moguće posetioce takvim web sajtom? Da li će vaš web sajt raditi za vas, prodavati vaš proizvod i dovoditi vam nove klijente? Pitanja su na koja treba tražiti odgovor pre nego se upustite u izradu sajta. Jer, realno, šta će vam sajt koji ne ispunjava svoj osnovni cilj i ne donosi vam zaradu.

Prva stvar, kada planirate da izradite sajt, jeste da postavite sebi pitanje i da zapisete: “Koje funkcije sajt treba da poseduje?

Postoji mnogo faktora koji utiču na cenu izrade sajta:

– Da li se radi potpuno nov sajt ili redizajn postojećeg?

– Da li ću korisiti slike koje posedujem i da li one će se obraditi da bi se koristile na sajtu ili ću kupiti profi slike?

– Da li želite da ubacite video na Vaš sajt?

– Da li će Vaš sajt biti lako pregledan i bez grešaka na mobilnim uređajima?

– Da li će Vaš sajt biti čisto informativnog karaktera ili ću imati interakciju sa korisnicima preko kontakt forme ili komentarisanja?

– Da li će Vaš sajt biti online prodavnica (online shop)?

– Ko će Vam održavati sajt ili popraviti, u slučaju da nešto krene naopako?

– Da li želim jednostavan – statički sajt ili Vam je potrebna mogućnost da sami ubacujete nove podatke?

Pokušaćemo da ukratko pojasnimo svaku dilemu. Cene su proizvoljne i mogu da variraju od grada do grada ili od dizajnera do dizajnera, tako da izrada sajta u Beogradu nije ista kao izrada sajta u Nišu, Novom Sadu, Šapcu…

Izrada novog sajta je skuplja od redizajniranja postojećeg sajta?

Kada počinjete od početka – uvek je lakše i bolje, nego da popravljate staro.

Izrada novog sajta je uglavnom skuplja od prepravke ali takođe može biti i bolje rešenje od popravljanja starog…

Dizajner će napraviti sajt baš kakav ste zamislili i nećete se vezivati za izgled starog sajta koji želite da izmenite.

Statički sajt ili CMS (Content Management System)?

Ako ste već imali priliku da koristite neki od CMS sistema (WordPress, Joomla, Drupal…), najverovatnije ćete nastaviti zbog lakoće koriscenja, instalacije, promena, dodavanja slika, teksta itd. Ali nekada i CMS sajtovi mogu praviti probleme ako ga pripremi nestucna osoba.

Neke teme koje mozete naci na internetu i koje lepo izgledaju, ne mogu da se menjaju i prodaju se “takve kakve su”, dok kod izrade nove CMS teme (od pocetka) imate mogućnost da napravite sajt baš kakav vi želite i često ume da bude i jeftinije od korišćenja CMS gotove teme.

Za gotovu temu koju kupujete na internetu treba odvojiti oko 50-100 evra i još, minimum 100 do 300 evra za instaliranje i prilagodjavanje šablona po vašim zahtevima.

Pregled sajta na tablet uređaju mobilnom telefonu

Oko 25% ukupnog internet saobraćaja u svetu čine pregledi preko mobilnih uređaja. I taj broj nastavlja da rasta.

Što znači da sajt koji je funkcionalan i na mobilnom je OBAVEZAN!

Da bi se to postiglo, Vaš sajt mora da ima “Responsive Design” odnosno da širi, skuplja, prelama, preslaže i adaptira svoj sadržaj na bilo koju veličinu ekrana.

Naravno, to je dodatna funkcionalnost i ona se naplaćuje dodatno.

Tekstovi – sadržaj sajta (najbitnije)

Najjeftinije rešenje je da sami napišete tekst koji će se naći na vašem sajtu i to će vas koštati samo Vašeg slobodnog vremena.

Pitanje je da li umete da koristite ključne reči u tekstovima (Google vas po tome rangira u pretrazi), da li će vaš tekst biti interesantan posetiocima…

Ako i taj deo posla prepustite profesionalcima koji se time bave, očekujte da i za to izdvojite dodatan novac.

Dodatne funkcije uvek koštaju dodatno

Sa ranije pomenutim elementima, postoji mnogo drugih funkcija i aplikacija koje mogu da poboljšaju, ne samo izgled vašeg sajta, nego i da unaprede vaše poslovanje.

– Registracija korisnika na vašem sajtu
– Blog
– Newsletter za komunikaciju sa registrovanim posetiocima
– Kontakt forma
– Kreiranje email adrese i konfigurisanje e-mail servera
– Video i Foto galerija
– E-prodavnica – (duplira cenu izrade websajta)
– SEO optimizacija – BITNO!

Održavanje web sajta

Ako imate websajt koji je čisto informativnog karaktera i kada ga jednom napravite tako i ostaje da izgleda godinama… onda treba samo da brinete da vam ne ubace spam skriptu u sajt, da vam hakeri ne sruše sajt ili da slučajno obrišete sajt.

U slučaju da imate web sajt i želite češće da mu ubacujete nov sadržaj, nove stranice, dodajete novosti itd, ukoliko niste stručni onda bi bilo dobro da razmislite da to neko uradi u mesto Vas, jer treba da se pripremi backup sajta, da se formatiruju slike kako bi bile sto lakse za ucitavanje i tekst koji je dobar i prilagodjen google pretraživaču, da se upišu meta reči i tagovi i još dosta dodatnih stvari.

Koliko košta websajt?

Izvedeno iz svega ranije navedenog, sajt može da vas košta od 200 evra za običan informativni sajt, pa do recimo 1000 – 2000 evra za sajt unukatnog dizajna, koji ima aplikacije, statičku IP adresu, na posebnom je serveru itd.

Koliko ćete novca izdvojiti za sajt, u suštini najviše zavisi od vaših želja – zahteva i cene izrade sajta, tj. od cene web dizajnera.

Želite li da vidite još neke savete ili trikove vezane za grafički ili web dizajn? Kliknite OVDE.