Korišćenje Adobe Fonts-a u Indesign-u, Photoshop-u i Illustrator-u je divno. Veliki je broj predloga i mogućnosti koje možete iskoristiti.

Međutim, ako vam je potreban font kako biste mogli da spakujete svoje radove ili radite bez pristupa internetu, vaši Adobe fontovi neće biti dostupni. U ovom postu se bavimo time kako Adobe Fontove skinuti (Download-ovati) na Vaš Mac kompjuter.

Korak 1

Kako biste pronašli Adobe fontove koje koristi vaš računar prvo morate kliknuti na “GO” u glavnom meniju, zatim, držeći “OPTION” dugme na tastaturi kliknuti na “LIBRARY” iz padajućeg menija:

Korak 2

Nakon toga kliknite na “Application Support” Folder kao na primeru ispod:

Korak 3

Nakon što ste kliknuli na folder “Application Support” kliknite na “ADOBE” folder, pa na “CoreSync” folder kao u sledećem primeru:

Korak 4

Nakon toga kliknite na “plugins” folder a zatim na “livetype” folder koji ce nakon otvaranja biti prazan:

Korak 5

Nakon otvaranja “livetype” foldera koji je na izgled prazan potrebno je pritisnuti sledece tastere na tastaturi kako bi se sakriveni fajlovi prikazali: Command + Shift + . Nakon toga bićete u mogućnosti da vidite sakrivene fajlove:

 

Korak 6

Kada se sakriveni fajlovi i datoteke pojave, kao na primeru iznad, kliknite na “.r” folder i tada ćete biti u mogućnosti da vidite sve Adobe fontove koje trenutno koristi vaš kompjuter. Nakon toga kliknite na font koji zelite da iskopirate i na tastaturi pritisnite precicu za kopiranje (Command + C):

 

Korak 7

Nakon toga možete otići na vaš Desktop kako biste prekopirali taj font na vidno mesto. Kliknite prečicu na tastaturi za “nalepi” (Command + V) posle čega će se vaš font pojaviti na Desktopu.

Korak 8

Font će i dalje biti zasivljen (sakriven) što možete srediti tako što ćete preimenovati font u željeno ime ostavljajući na kraju samo ekstenziju što je u ovom slučaju “.OTF“:

Korak 9

Sada imate regularan font na vašem desktopu koji možete instalirati na vaš racunar na sledeći način: Dupli klik na font, nakon toga kliknite na “Install Font” i prozora koji vam se pojavio na ekranu.

Sada je vaš font instaliran u “Font Book” sistem na vašem kompjuteru i možete ga koristiti bez pristupa internetu.

Video uputstvo na ENG jeziku mozete naci OVDE

Želite li da vidite još neke savete ili trikove vezane za grafički ili web dizajn? Kliknite OVDE.

fonts.adobe.com